Anasayfa > Teknik Bilgiler
 
ARAÇ LASTİKLERİ / LASTİK HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN HERŞEY
 
LASTİK NEDİR?
Lastik; araç ile yol arasındaki tek temas noktasıdır. Aracınızın yönlendirilmesini ve sizin güvenliğinizi sağlayan lastik basit bir görünüme sahip olup, aslında ileri bir teknolojinin meyvesidir. Lastik basit bir kalıplanmış kauçuk şeridi değildir, üretimi büyük bir kesinlik gerektiren çok çeşitli özelliklere sahip 200 malzemenin birleşiminden oluşur.
 
Araç Lastikleri Hakkında Her Şey
Lastik, aracınızda özen vermeniz gereken temel unsurlarından biridir ve dolayısıyla size yüksek güvenlik sağlamak ve çevreyi korumak için düzenli olarak bakım yapılmasını gerektirir. 
   
Uzman Tavsiyesi :
- Her ay lastiğinizin hava basıncını kontrol ediniz. (doğru hava basıncı, sürücü kapısında, yakıt deposu kapağında  veya hava basıncı tablosunda belirtilmiştir)
- Balansı ve ön düzen ayarlarını kontrol ettiriniz. 
- Yeni lastikler takılırken supapı değiştiriniz.  
Uyarı Sinyalleri
- Aşınma göstergesi  lastik sırtı üzerinde görülebilir. 
- Aynı dingil üzerinde bulunan lastikler aynı şekilde aşınmaz. 
 
KIŞ LASTİKLERİ
Kış lastiklerini neden ve ne zaman kullanmalıyız? 
7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yaz lastikleri sertleşir, yola daha az tutunurlar; bu durum, ıslak yolda kayma riskini ve frenleme mesafelerini artırır. Dolayısıyla, hava sıcaklıkları değişiklikleri kendini gösterir göstermez lastiklerin değiştirilmesi tavsiye edilir.
Kış lastikleri size daha iyi bir yol güvenliği sağlar:
 
Yaz / Kış lastiklerimizi nerede ve nasıl saklamalıyız? 
Yaz ve/veya kış lastiklerinizi değiştirdiğinizde, bir sonraki mevsim gelene kadar, EUROMASTER  size ayrıcalıklı bir hizmet öneriyor: MASTER OTEL.
 

» Lastik Üretimi

Lastik üretimi, bir kaç çeşit kauçuk seçimine paralel olarak, özel yağlar, karbon karası, pigmentler, antioksidantlar, silika ve istenen özellikleri elde etmek üzere diğer katkı maddelerinin seçimiyle başlar.

Lastiğin farklı kesimleri için farklı malzemeler kullanılır. Banbury karıştırıcısı denen makinede bu hammaddeler, lastiğin istenen kesiminde kullanılmak üzere karıştırılır ve sakız kıvamında homojenize lastik hammeddesi elde edilir. Bu malzeme daha sonra lastiğin farklı bölümlerinde kullanılmak üzere farklı işlemlere tabi tutulacakları makinelere gönderilir.

Hammaddenin hazırlanmasından sonra lastiğin imaline devam edilir. İlk önce lastiğe hava sızdırmazlığını veren ve iç lastiğin yerini tutan astar, daha sonra gövde katı ve topuk çemberi üzerine topuk profili yani apeks sarılır. Yanaklar ve sırt, daha önceden sarılmış çelik kuşaklar ve gövdenin üzerine sarılır. Bu aşamada ortaya çıkan lastiğe çiğ lastik denir.

Lastiğin imalinde son aşama pişirme aşamasıdır. Çiğ lastik bir kalıba yerleştirilir ve kalıba iyice oturması için içeriden şişirilir. Böylece sırttaki diş deseni ve yanaktaki yazıların oluşması sağlanır. Lastik burada 8 - 15 dakika arası yaklaşık 150oC de pişirilir.
Bu işlemden sonra her bir lastik kontrol edilip, çok çeşitli test işlemlerine tabi tutulduktan ve dikkatlice kalite kontrolü yapıldıktan sonra kullanıma sunulur.

 
 
Frenler ve Fren Hizmetlerimiz Hakkında Her Şey

Fren balataları, fren diskleri, fren pabuçları kiti, fren hidroliği. Euromaster Servis Noktalarında Bosch ürünleri kullanılmaktadır.

Fren sistemi, aracınızı kontrol etmenizi, sizin ve diğer yolcuların güvenliğini sağlayan emniyet üçgeninin 3 unsurundan biridir. İyi durumda olan frenler, hızınızı kontrol etmenizi ve güven içerisinde aracınızın durmasını sağlar.

EUROMASTER her 10.000 kilometrede bir veya yılda en az bir kez frenlerinizi kontrol ettirmenizi tavsiye eder. Güvenliğiniz göz ardı edilemez; ayrıca aracınızın kontrolü sırasında frenlere özellikle dikkat edilmektedir.

Fren sistemi:
1. Fren balataları
Fren balataları, fren sistemi aşınmasının ilk kurbanlarıdır. 
Minimum kalınlık 2 mm olduğunda; yani sürüş stilinize göre 40.000 kilometrede bir değiştirmelidir.
Kötü durumdaki fren balataları; disklerin aşınmasına ve ani frenlemede araç kontrolünü kaybetmenize sebep olur. 
2. Fren diskleri
Fren diskleri, özellikle fren esnasında zorlanır, bunun sebebi fren balatalarının disklere sürtünmesidir. Üretici tarafından belirlenen minimum kalınlığa ulaştıklarında fren disklerini değiştirmeniz gerekir; kullanımınıza bağlı olarak ortalama 80.000 ile 100.000 kilometrede.
3. Fren pabuçları kiti
Kampana yerleştirildikten sonra, yaklaşık olarak her 30.000 kilometrede bir kontrol edilmesi ve tozunun alınması gerekir. Fren pabuçlarının ve tekerlek silindirlerinin değişiminin çift olarak yapılması gerekir (sağ ve sol); bu müdahale, fren hidroliği tekerlek silindirine sızıntı yapar yapmaz kaçınılmaz hale gelir.
4. Fren hidrolik yağı
Üreticiler fren hidrolik yağının, 2 yılda veya 40.000 kilometrede bir tamamen değiştirilmesi tavsiye eder. Fren hidrolik yağının kaynama sıcaklığının ölçümü, sürüş koşullarına göre zamanından önce bir değişimi gerektirebilir.

Fren hidrolik yağının görevi: 

Uzman Hizmeti: EUROMASTER uzmanları her bir lastiğin takılması esnasında frenleme parçalarını kontrol ederler. Güvenliğiniz için fren hidroliği kaynama sıcaklığının elektronik testi, EUROMASTER servis noktalarında sistemli olarak yapılan kontroller arasında yer alır. EUROMASTER servis noktalarında, fren sisteminin aşınmış temel parçaları değiştirilir ( fren balataları, fren diskleri, fren hidrolik yağı,…). EUROMASTER servis noktalarında, istediğiniz takdirde fren sisteminiz incelenir.  
Uyarı Sinyalleri: Aşağıda yer alan uyarı sinyallerinden birini tespit ettiğinizde veya en ufak bir şüphenizin olması halinde, frenlerinizi kontrol ettirmek üzere EUROMASTER servis noktalarına gelmenizi tavsiye ederiz.
 
Araç Aküleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İyi kalitedeki bir akünün ömrü 5 – 7 yıl arasında bir zaman dilimidir; ancak bu durum aracın uzun süre kullanılmaması ya da sadece kısa yolculuklar için kullanılması gibi bir çok etkene bağlı olarak değişir. 

Akünüz genellikle  bitmeye yaklaştığında, size herhangi bir uyarı sinyali vermeyecektir; fakat akünüzün eskimeye başladığında Euromaster servis noktalarında kontrol ettirebilirsiniz. 

Soğuk Hava Koşulları Kış aylarında soğuk havalarda, araç kliması ve farlar çok uzun süre çalıştırıldığı için ekstra güç harcar ve akünüzün performansı azalır. Bu sebeple kış aylarında, sabahları akü arızaları ile karşılaşabilirsiniz. 

Uzun Süren Sıcaklıklar Akünün bitmesine neden olan unsurlardan biri de korozyondur,  ve uzun süren sıcak havalar da bu duruma sebebiyet verir. Euromaster servis noktalarında aracınızın aküsünün kontrolü ücretsiz olarak gerçekleştirilir ve akünüzün mevcut durumunu gösteren bir çıktı verilir. 

 
 

 
 

   
   
         




Eralp Kopan - Michelin Yetkili Bayii  
Adres: Müftü Mah. Ugur Mumcu Cad
No:44/C Eregli - Zonguldak
 
Telefon: (0372) 322 78 23